FÖRKLARINGAR & FILTYPER

Du är besökare sedan 28-07-98

förklaringar

Plattform

Microstation-version är 95 där ej annat anges. Win= Win 95/NT. 3.11=gamla Windows. Pmac=Power Macintosh.

Komprimerade filer..

Samtliga filer i vårt arkiv är komprimerade, de flesta zippade.

Zipped.zip

Filändelse .zip innebär att filen kan öppnas med Winzip, Gzip, Pkzip e.d. program (någon variant levereras alltid med Windows). På Macintosh rekommenderas Zipit för att öppna dessa filer. Var god notera att Zipit också öppnar "självuppackande" zip-filer (med filnamnsändelse .exe) - en del snuttar i andra källor är lagrade på detta vis.

Stuffed.hqx

Filändelse .hqx innebär hos oss att programmet bara kan användas på Macintosh. Öppnas med Stuffit Expander. Med Expander Enhancer installerat öppnar Stuffit också .zip arkiv.

Det finns en Stuffit Expander ör Windows oxå - den kan både öppna .zip-arkiv och "stuffed" arkiv gjorda på Macintosh.

Hur används dom?

Efter nedladdning och uppackning, lägg filen i lämplig mapp/katalog i Microstation-mappen/katalogen, och starta den sedan med hänsyn till dess filtyp. Se oxå Mera Tips.

Restriktioner

Kategori är Freeware där ej annat anges. Shareware eller Kommersiellt innebär att programmen ska betalas.

Var god notera att vissa snuttar finns att få från Bentley (Select Online eller Vault CD) med vissa begränsingar - man måste ha ett Select-abonnemang med användarnummer och lösenord. Några av dessa snuttar finns bara från Bentley för ett begränsat urval av plattformar. Som en service till våra medlemmar har vi här publicerat någa av dessa snuttar i användar-kompilerade versioner för ANDRA plattformar än dem som Bentley i dag stödjer. Var god notera att använding av dessa snuttar utan ett Select-abonnemang kan innbära överträdelse av copyright-bestämmelser.

06-02-99 th

använda filtyper

filnamn.ma

Detta är ett MDL-progam. Läggs normalt i mappen/katalogen mdlapps i Din Microstation-mapp/katalog. Starta med Utilities > MDL applications > välj > tryck Load eller
Keyin: mdl l filnamn

Filer med filnamnsändelse (extension) .ma är s.k. kompilerade MDL-program. De kan vara små eller stora applikationer. De är kompilerade (översatta) för en specifik plattform (datortyp och operativsystem) när de skrivs. De kan inte köras på någon annan plattform än den de kompilerats för.
Om man har tillgång till källkoden går det att kompilera för sin egen plattform med de verktyg som levereras med Microstation. Se Microstation-dokumenten. Inte enkelt.

Var god notera även att MDL-språket och -utvecklingvertygen i Microstation efterhand kommer attt ersättas med det "objekt-orienterade" och plattformsoberoende Java-språket som introduceras i Microstation/J, Detta innebär bland annat att för mindre nyttoprogram i Microstation-miljö är Microstation Basic det rekommenderade förstahandalternativet- se nedan.

filnamn.bas

eller

filnamn.ba

Basic-makro. Läggs normalt i mappen/katalogen macros i Din Microstation-mapp/katalog.
Starta med Utilities >Macros > välj > tryck Run eller
Keyin: macro filnamn

Småprogram med filnamnsändelse .bas är textfiler med Microstation Basic-källkod. Kan användas i Microstation fr.o.m. -95 på alla plattformar. Instruktioner brukar finnas i programkodens början.
Textfilen (filändelse .bas) översätts automatiskt till Microstation-specifikt program (filnamnsändelse .ba) när de körs första gången.
Man kan "spela in" macron själv - man behöver inte skriva dom. Enkelt.

filnamn.ucm

User command. Läggs normalt i mappen/katalogen ucm i Din Microstation-mapp/katalog.
Starta med Utilities >User Command > Run > välj > tryck OK eller
Keyin: usercommand filnamn

Se även Mera Tips nedan, om genvägar, egna snabbkommandon, filtyper, plattformar, mm.

Småprogram med filnamnsändelse .ucm är textfiler som kan användas på alla plattformar, och även med tidigare Microstation-versioner. Instruktioner brukar finnas i programkodens (textfilens) början.
Ett väldigt enkelt exempel kan hittas ovan:
backup.ucm

Detta är en äldre form av makron, med rötter i Intergraph-IGDS-tiden. I princip består de av en lista med key-ins. Observera att Bentley varnat att denna macrotyp inte kommer att fungera i framtida Microstation-generationer. Därför är det bättre att använda basic-makron när man gör nya snuttar.

 

 

snuttar
listan
källor
förklaringar
tips
english
Tillbaka till Microstation användarförening i Sverige
Snuttar copyright © 1997-99 Thomas Holm . All rights reserved. Sponsored by Arkitur Arkitektkontor AB